- De iPhone 12 is een flinke verbetering vergeleken met de iPhone 11, onder meer door het vernieuwde ontwerp met platte zijkanten.
- Ook het scherm is verbeterd. Het OLED-display is kleur-en contrastrijker dan het LCD-scherm van de iPhone 11.
- De camera van de iPhone 12 laat meer licht binnen, waardoor foto’s er bij donkere omstandigheden beter uitzien. Ook is de nachtmodus nu bij alle lenzen te gebruiken.
- Apple heeft verder MagSafe ontwikkeld, een draadloze oplader die via magneten aan de achterkant van het toestel klikt.
- De iPhone 12 is geschikt voor 5G, maar daar heeft de Nederlandse consument voorlopig weinig aan. De technologie staat nog in de kinderschoenen.
Met de iPhone 12 zet Apple de grootste stap in jaren, maar niet per se om de reden die het techbedrijf zelf veelvuldig noemt: 5G.
Ondersteuning voor de nieuwste generatie mobiele netwerken is een van de belangrijkste kenmerken van de nieuwe Apple-telefoons. CEO Tim Cook omschreef het tijdens de perspresentatie als “het begin van een nieuw tijdperk voor de iPhone”.
Maar aan 5G heb je voorlopig nog niet zoveel. De techniek staat nog in de kinderschoenen en de internetsnelheden liggen in Nederland vooralsnog nauwelijks hoger dan 4G, blijkt uit onderzoek van Tweakers.
Toch heeft de iPhone 12 een hoop te bieden, waaronder een hagelnieuw ontwerp, verbeterd scherm, betere camera en draadloos opladen met de nieuwe MagSafe-oplader.
Wij namen de iPhone 12 onder de loep, een van de vier nieuwe modellen die Apple dit najaar heeft gelanceerd. (Lees ook onze recensies van de iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max.)
Specificaties van de iPhone 12
- Scherm: 6,1-inch OLED-scherm van 2.532 bij 1.170 pixels
- Processor: Apple A14 Bionic
- Camera's: 12‑megapixel dual camera-systeem, met ultragroothoek‑ en groothoeklens
- Selfiecamera: 12 megapixels
- Accuduur: Tot 17 uur
- Opslag: 64 GB, 128 GB of 256 GB
- Geheugen: 4 GB RAM
- Biometrische ontgrendeling: Face ID
- Netwerkondersteuning: 5G (sub-6GHz)
- Levensduur: IP68-certificering (volledig waterdicht); het scherm is versterkt met een nieuw soort glas dat Apple ceramic shield noemt.
Ontwerp
Het eerste dat opvalt aan de iPhone 12 is het nieuwe ontwerp. Apple is afgestapt van de afgeronde metalen randen die modellen sinds de iPhone 6 uit 2014 kenmerken.
In plaats daarvan lijkt de iPhone 12 meer op de nieuwste iPad Pro, met platte zijkanten en scherpe hoeken. Het resultaat is een elegant toestel dat er meteen uitspringt naast de iPhone 11 en Android-smartphones. Door het hoekige ontwerp is de telefoon ook makkelijker vast te houden.
Qua afmetingen is de iPhone 12 een tikje kleiner dan de iPhone 11, ondanks dat het scherm even groot is.
iPhone 11 | iPhone 12 | |
Lengte | 150,9 mm | 146,7 mm |
Breedte | 75,7 mm | 71,5 mm |
Dikte | 8,3 mm | 7,4 mm |
Gewicht | 194 g | 164 g |
Maar de iPhone 12 is dan weer niet zo licht als recente telefoons van Google en Samsung. De Galaxy S20 weegt 163 gram en de Google Pixel 5 slechts 151 gram.
De iPhone 12 heeft ook geen vingerafdrukscanner, iets dat in het Covid-tijdperk met mondkapjes zeker handig is. Face ID om de telefoon te ontgrendelen werkt dan niet. Android-toestellen van onder meer Samsung, Google en OnePlus hebben we een vingerafdruksensor.
Scherm
Apple heeft dit jaar niet alleen de Pro-modellen, maar ook de iPhone 12 en iPhone 12 mini voorzien van een OLED-scherm – of een Super Retina XDR-display, zoals Apple het noemt. En dat is een aanzienlijke verbetering vergeleken met de iPhone 11.
Ten eerste is de resolutie opgekrikt: van 1.792 x 828 pixels in de iPhone 11 naar 2.532 x 1.170 pixels in de iPhone 12. Daardoor ogen beelden scherper.
Maar het grootste verschil is de kleurweergave en het contrast. Beelden zien er op het OLED-scherm van de iPhone 12 veel levendiger uit dan op het LCD-scherm van de iPhone 11. Zwart is bovendien echt zwart, waar dat op de iPhone 11 meer donkergrijs is vanwege de verlichting achter het scherm.
Het display van de iPhone 12 is vergelijkbaar met dat van de Samsung Galaxy S20 Ultra, die over een een AMOLED-scherm van 3.200 bij 1.400 pixels beschikt. Wel zijn de kleuren op de Samsung-telefoon nog net iets levendiger en rijker.
Een andere verbetering aan het scherm van de iPhone 12 is ceramic shield, een extra coating waardoor het display volgens Apple tot vier keer beter bestand is tegen een val. Uit duurzaamheidstests blijkt dat de iPhone 12 inderdaad beter tegen een stootje kan, al is het scherm nog steeds even gevoelig voor krassen.
De iPhone 12 heeft net als zijn voorganger een 6,1-inchscherm. Een knappe prestatie, omdat de behuizing kleiner is.
Apple heeft onder meer de zwarte randen rondom het display iets kleiner gemaakt. Daardoor ziet het toestel er een tikje moderner uit dan de iPhone 11.
Maar de grote inkeping boven aan het scherm voor de selfiecamera en andere sensoren (de 'notch') blijft een doorn in het oog. Dat doet Samsung een stuk beter, met een simpel cameragat.
De iPhone 12 heeft ook geen 'always on'-functie, waardoor het toestel in slaapstand de tijd en andere informatie laat zien. Sommige Android-smartphones hebben dat wel.
Camera's
De hoofdcamera van de iPhone 12 heeft een groter diafragma van f/1.6 vergeleken met de iPhone 11 (f/1.8). Dat betekent dat er meer licht op de sensor valt, met betere foto's bij donkere omstandigheden als resultaat.
Het verschil is duidelijk te zien bij de onderstaande Halloween-foto gemaakt met de nachtmodus. Die van de iPhone 12 is een stukje helderder en gedetailleerder dan die van de iPhone 11.
Apple iPhone 12
Apple iPhone 11 Pro
Vergeleken met Galaxy S20 Ultra en Google Pixel 5 presteert de iPhone 12 soms beter en soms slechter in de nachtmodus. De onderstaande foto's van een plant laten de sterke en zwakke punten zien.
De Galaxy S20 Ultra kan veel beter scherpstellen op het onderwerp, waarschijnlijk omdat het toestel een dieptesensor heeft (iets dat Apple alleen stopt in de duurdere iPhone 12 Pro en 12 Pro Max).
De iPhone 12 levert wel een betere, scherpere afbeelding dan de fletse foto van de Pixel 5.
Apple iPhone 12
Samsung Galaxy S20 Ultra
Google Pixel 5
De belangrijkste verbetering is dat de nachtmodus nu werkt met alle camera's: de groothoek, ultragroothoek en selfiecamera. Daardoor kun je nu bijvoorbeeld selfies maken die voorheen niet mogelijk waren zonder flitser.
Vergelijk de onderstaande selfies van de iPhone 12 en iPhone 11 Pro – de eerste met nachtmodus, de tweede zonder.
Apple iPhone 12
Apple iPhone 11 Pro
Door de nachtmodus lijkt het haast alsof het de foto, die is genomen om acht uur 's avonds, nog overdag is.
Maar de selfie van de iPhone 12 is niet bepaald scherp. Dat doen de Galaxy S20 Ultra en Pixel 5 beter. Samsungs foto is dan wel het donkerst, maar bevat ook het meeste detail.
Samsung Galaxy S20 Ultra
Google Pixel 5
Op klaarlichte dag presteert de camera van de iPhone 12 uitstekend. Beelden zijn helder en de kleuren spatten van het scherm, al is het een kwestie van smaak of je dat mooi vindt.
Vergelijk de onderstaande foto's van de iPhone 12 en Pixel 5. Apple kiest voor levendige kleuren (de boomblaadjes zijn supergroen, het zand is erg geel), terwijl Google opteert voor foto's die realistischer ogen.
Apple iPhone 12
Google Pixel 5
Hetzelfde geldt voor de selfiecamera. Ook daar schiet de iPhone 12 iets oververzadigde foto's.
Apple heeft overigens ook nieuwe videofuncties toegevoegd. Zo ondersteunt de iPhone 12 filmen in 10-bit Dolby Vision HDR en kun je de nachtmodus ook gebruiken bij slow motion-video's.
5G
In de VS ondersteunt de iPhone 12 twee type 5G-technologieën: mmWave en Sub-6GHz. In alle andere landen moeten gebruikers het doen met alleen die laatste variant. Waarom is onduidelijk.
Aan 5G heb je vooralsnog niet veel in Nederland. Providers blazen hoog van de toren, maar in de praktijk vallen de snelheden tegen, blijkt uit onderzoek van Tweakers.
Koop dus geen iPhone 12, omdat je niet kan wachten op 5G. Het is mooi dat de telefoon toekomstproof is, maar met 4G kom je ook een heel eind.
MagSafe-oplader en accuduur
Draadloos opladen is handig, maar ook tricky: je moet de telefoon namelijk op precies de goede plek op het matje leggen, anders laadt-ie niet op.
Apple wil dat probleem oplossen met de MagSafe-oplader die met behulp van magneten vanzelf op de juiste positie aan de achterkant van het toestel vastplakt. Bevestig de ronde schijf, de telefoon maakt een geluid en toont een groene oplaadanimatie.
Via MagSafe kun je draadloos opladen met 15 watt. De oplader moet je los kopen bij Apple. Prijskaartje: 45 euro.
De magneten achterop de iPhone 12 kunnen ook gebruikt worden voor nieuwe accessoires. Zo verkoopt Apple een kaarthouder die je aan de achterkant van de iPhone kunt bevestigen. Belkin heeft onder meer een magnetische autohouder aangekondigd. Wie weet wat accessoiremakers nog meer bedenken.
Wat betreft batterijduur kom je met de iPhone 12 prima een dag door op een volle accu. Na iets meer dan 15 uur had de telefoon nog 34 procent over. Apple claimt zelf dat de iPhone 12 tot 17 uur achter elkaar video af kan spelen. De accuduur hangt natuurlijk sterk af van hoe intensief je de telefoon gebruikt.
De conclusie
De iPhone 12 is een behoorlijke stap vooruit vergeleken met de iPhone 11. Het ontwerp is fris en chic, het scherm is scherper en contrastrijker, de camera maakt betere foto's in het donker en MagSafe is een handige toevoeging.
Is het het waard om je oude iPhone in te ruilen voor een nieuwe? Als je een relatief nieuw model zoals de iPhone 11 of iPhone XS hebt, dan kun je daar nog wel even mee vooruit. Heb je een iPhone X of ouder, dan is overstappen het overwegen waard, zeker omdat je er qua accuduur ook flink op vooruitgaat.
Een ding is in ieder geval zeker: koop de iPhone 12 nu niet vanwege 5G. Die technologie staat nog in de kinderschoenen.
Lees meer over Apple:
- 12 producten en features van Apple die zijn geflopt
- Dit zijn de belangrijkste veranderingen in iOS 14 – je kunt je iPhone gebruiken als autosleutel
- 18 kleine designtrucs die laten zien hoezeer Apple gefixeerd is op details
- 24 essentiële tips waarmee jij het beste uit je Mac haalt
- iPhone leasen: dit moet je weten over de kosten en de voorwaarden